Firmu Dell kúpi konzorcium na čele s jej zakladateľom za 24,4 mld. USD

05.02.2013 Celý región

Round Rock 5. februára (TASR) - Americká spoločnosť Dell sa po 25 rokoch opätovne stane súkromnou firmou potom, ako ju kúpi jej zakladateľ Michael Dell spoločne s ďalšími investormi a následne stiahnu akcie z burzy. Hodnota kontraktu sa odhaduje na 24,4 miliardy USD (18,02 miliardy eur). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Transakcia je najväčšou svojho druhu od finančnej krízy. Michael Dell, jeho firma MSD Capital a investičná spoločnosť Silver Lake zaplatia za akciu 3. najväčšieho výrobcu počítačov na svete 13,65 USD. Microsoft poskytne úver vo výške 2 miliardy USD a kontrakt podporia aj Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse a RBC Capital Markets.

Spomínaná suma predstavuje zhruba 24-% prémiu v porovnaní s hodnotou akcie Dellu pred 14. januárom, keď sa plány Michaela Della dostali na verejnosť, je však nižšia než bola hodnota akcie firmy pred rokom. Vtedy dosahovala okolo 17,61 USD. Celá transakcia by sa mala uzatvoriť do konca 2. štvrťroka v rámci finančného roka 2013/2014 firmy Dell, čo znamená do konca júla.

Cieľom tohto kroku je umožniť vedeniu spoločnosti, ktorej sa v posledných rokoch nedarí, reštrukturalizovať firmu bez tlakov z Wall Street. Dell potrebuje transformáciu, keďže v posledných rokoch neustále stráca podiel na trhu s osobnými počítačmi, ktorý začali obsadzovať pružnejší hráči ako napríklad čínska spoločnosť Lenovo. Rast sa mu zatiaľ naštartovať nepodarilo, napriek úsiliu Michaela Della, ktorý firmu založil v roku 1984 a pred piatimi rokmi prevzal jej vedenie.
 

Vyberte región